Бизнесмен си дал 4 милиона лева заплата. Преглед на националния печат

„24 часа": Съдят фирми на Васил Божков за 6 милиона евро

"УниКредит лизинг" води дело за събирането на дълг от около 6 млн. евро, натрупан от фирми от "Холдинг Пътища" на бизнесмена Васил Божков. Вече са иззети машини за 2 млн. евро, научи "24 часа". От лизинговото дружество отказаха коментар. От ОББ пък в петък пускат на търг самолет "Чесна", който е бил на Божков.

"Холдинг Пътища" е публично дружество и информира за дейността си чрез КФН, борсата и медиите, включително и за евентуални проблеми в работата, каквито към момента няма, коментираха вчера от дружеството.

Големите инфраструктурни обекти като магистралите "Тракия" и "Марица" се изпълнявали в срок и качествено, което констатирал при проверка и премиерът Бойко Борисов. До четвъртък се набират оферти в ОББ за самолета "Чесна", който е бил собственост на фирма на Васил Божков.

„24 часа": Бизнесмен си дал 4 милиона лева заплата

333 000 лв. на месец си определил и изплатил сам по трудов договор млад столичанин. Така за миналата 2011 г. той е декларирал пред данъчните рекордните 4 млн. лв. от заплата.

Според запознати перспективният бизнесмен, на възраст под 40 години, бил работещ съдружник в компанията си за проектиране и консултации. Отделно от този доход той декларирал и 75 000 лв. от наеми.

Така младият предприемач оглавил листата на 20- те едри данъкоплатци. Клубът на най-богатите работещи българи до момента общо е декларирал 16 млн. лв. доходи от трудови и приравнени на тях правоотношения.

Общо 587 млн. лв. от наеми и хонорари са обявени в подадените досега годишни декларации за облагане на доходите в цялата страна, съобщиха от Националната агенция за приходите вчера.

От тях 177 млн. са описани във формулярите като доходи от наеми на недвижимо имущество. Останалите 410 млн. лв. са доходи от извънтрудови правоотношения, лицензионни и авторски възнаграждения, възнаграждения на артисти-изпълнители, продажба на изобретения.

„Труд": Цветанов скрои шапката на службите

Формална и неформална "шапка" ще координират специалните служби в България. Това смята да предложи вицепремиерът Цветан Цветанов на днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента, научи "Труд". Редакцията разполага с черновата на доклада му.

Формалното координиращо звено ще е Съветът по сигурността към премиера. Той се председателства от Бойко Борисов и в състава му са вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, министърът на отбраната Аню Ангелов, на външните работи Николай Младенов, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, шефовете на ДАНС, НРС и Служба "Военна информация", двама представители на президентската администрация, определени с указ, както и секретарят на Съвета по сигурността. В доклада си Цветанов предлага в съвета по целесъобразност да бъде включен и министърът на финансите - Симеон Дянков, който е и вицепремиер.

„Труд": 140 км/ч, но само върху 19 километра

Движение със 140 км в час за леки коли ще бъде позволено само върху новоизградените магистрали (или части от тях) в България. Това заяви строителната министърка Лиляна Павлова вчера в парламента, след като дискусията за увеличение на максималната скорост по аутобаните от 130 на 140 км в час се разгорещи в пленарната зала.

Сега в категорията "нови" магистрали попада само 19-километровата "Люлин". Други около 117 км части от "Тракия" се изграждат в момента и според Павлова те също ще отговарят на всички съвременни изисквания за безопасност, за да може поне леките коли да се движат по-бързо.

„Стандарт": Първанов без екстри, ако оглави БСП

Георги Първанов може и да се раздели с екстрите си, които държавата му дава като бивш президент, ако бъдат приети лансирани вчера законови поправки. Техен вносител е острият опонент на бившия държавен глава - лидерът на РЗС Яне Янев. От ГЕРБ намекнаха, че ще подкрепят идеята му експрезидентите да се разделят с екстрите, щом станат партийни членове. "Иначе все едно футболен съдия да обяви пристрастията си за даден отбор", коментираха високопоставени депутати на властта. Но все пак решението дали да дадат рамо на проекта предстои да вземе партийното ръководство на ГЕРБ.

Първанов вече възстанови членството си в БСП и проектът бе разчетен като насочен срещу него. От Столетницата се въздържаха от коментари. Но неофициално определиха предложението като абсурдно. Според Янев правата за държавна издръжка след мандата се дава на бившите президенти именно в качеството им на лица, олицетворявали единството на нацията.

„Стандарт": Трупаме стаж в кухнята

Трудов стаж ще трупаме не само в офиса и завода, но и в кухнята. Професията "домакиня" е на път да стане законна. Съпрузите, които вършат къщната работа, докато половинките им въртят бизнес, вече ще могат да се осигуряват самостоятелно за пенсия. Това ще стане с промяна в Закона за защита от дискриминация заради европейска директива. Тя гласи, че жени или мъже, които участват в семейната фирма, имат право да се осигуряват за здраве, пенсия и майчинство. Задължително условие е да не са наети или съдружници, а само да помагат. Европейската директива се отнася и за живеещите на семейни начала без брак. За да се прилага у нас, е нужна промяна в осигурителното законодателство. Така на практика половинките на предприемачите ще се самоосигуряват за всички рискове освен безработица. Те ще плащат вноски поне върху 420 лв. Същото право ще имат и съпругите на фермери. Те ще внасят осигуровка върху 240 лв.

„Монитор": Бум на рак от нитрати в салатите

Нитратите в зеленчуците и плодовете докарват рак. В съприкосновение с флората на стомаха те се превръщат в нитрити, които са основни причинители на всички видове тумори, предупредиха вчера от Световната здравна организация.

Нитратите действително са канцерогенни не само в големи количества, но и когато се консумират редовно със салатите, особено напролет, обясни за „Монитор" водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров.

„Монитор": Патриарх Кирил отказа да нощува в Бояна

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отказа да нощува в резиденция „Бояна" по време на тридневната му визита у нас, която започва в петък вечерта, съобщиха за „Монитор" от Синодалната палата. Той ще бъде ще бъде настанен в грандхотел „София", който е на по-малко от километър от държавните институции, които се предвижда той да посети. Двете му нощувки там, заедно с тези на охраната му, струват общо 2000 евро. Президентският апартамент от 140 кв. м е със спалня, дневна и работен кабинет. Освен заредения с всякакви лакомства и напитки мини бар, той ще бъде посрещнат с фруктиера плодове и бутилка вино.

„Монитор": Бебе пребито до смърт, майката скочи под влака

Бебе на 2 месеца беше открито мъртво в креватчето си, а час по-късно майка му застана на влаковите релси и беше пометена от мотриса в гръб. Източници от СДВР разкриха пред „Монитор", че детето е починало от множество удари по главата. По тялото на малкия Алекс също имало следи от насилие. Назначените експертизи обаче трябва категорично да потвърдят дали майката е нанесла ударите, или момченцето е паднало на пода, или пък е било изпуснато.

Шокиращата драма се разиграла в понеделник в нова кооперация в престижния столичен квартал Бояна. 29-годишната Камелия Янакиева живеела с бащата на детето Александър, който работел като шофьор, и двумесечния Алекс. След като свекървата през целия ден не успяла да се свърже с майката, звъннала на дъщеря си Александра Стоичкова, която е леля на детето, и я изпратила да провери какво се случва. Около 18,30 часа жената вече била в жилището, което се намира в луксозен блок на ул. „Панорамен път" 38А.

„Сега": Новата рецесия е вече в България

Новата криза, която в края на 2011 г. удари страните от Евросъюза, на практика вече е в България, показва анализът на Института за пазарна икономика. Според главния икономист на института Десислава Николова това ще се потвърди от данните за икономиката за първото тримесечие на 2012 г., които ще излязат в края на април. Вече има индикации, че те ще са отрицателни. 10 държави от ЕС вече са във фактическа рецесия след отрицателен ръст през третото и четвъртото тримесечие на 2011 г. - Белгия, Чехия, Гърция, Дания, Ирландия, Италия, Кипър, Холандия, Португалия, Словения.

Индикация за предстоящото затъване на българската икономика е спадът на износа за два поредни месеца (януари и февруари). "През 2011 г. износът беше моторът на възстановяването на икономиката ни. Няколко месеца имаше ръст от 40-50-60%. Но няма как, при положение че икономиката на Западна Европа се свива, ние да изнасяме със същите темпове. Експортът в най-добрия случай ще остане на миналогодишните нива", смята Николова. С намаляването на износа се отчита спад и на преработващата промишленост. От ноември м.г. данните за нея са отрицателни.

„Дума": "Росатом": 1 млрд. евро дължи България за АЕЦ "Белене"

По-голямата част от оборудването за АЕЦ "Белене" вече е готова, а останалата в момента се изготвя. Това заяви шефът на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко вчера. Или България ще плати - общият обем на поръчаното оборудване и изпълнените дейности е около 1 милиард евро, или трябва да прекратим договора и да се платят компенсации, категоричен бе Кириенко.

Министърът на икономиката Делян Добрев отрече България да дължи такава сума. По предварителни разчети ставало дума за 600 млн. евро. Часове преди изявлението на Кириенко Добрев обаче твърдеше, че задълженията към "Росатом" няма да надхвърлят 100 млн. евро.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини