Андрей Райчев: Забраната на пушенето ще фалира. Няма да стане

Здравният министър Десислава Атанасова не се ангажира с прогноза как ще бъде решен въпросът за пушенето.

Тя участва в дискусия, посветена на тази тема и обясни - Законът е в парламента, а тя изразява като здравен министър позицията на правителството. Дали ще има промяна между първо и второ четене на закона, не мога да предположа, каза Атанасова.

Тя подчерта обаче, че отстоява политическата воля на ГЕРБ, която е за забрана на пушенето на закрити обществени места.

По време на дискусията се чуха мнения както „за", така и „против" забраната.

По мнението например на Андрей Райчев тоталната забрана няма да има ефект, тъй като ще се появят частни клубове и частни партита, които ще поемат унищоженото (местата за пушене, б.р.).

Тази забрана ще фалира, както са фалирали всички политики, които са били насочени не за унищожаването на алкохолизма, а за унищожаването на алкохола, смята той и категорично добави: „Няма да стане".

Райчев изрази недоумение защо управляващите възнамеряват да забранят пушенето като виждат, че има голямо съпротивление и след като знаят, че са накарали заведенията да инвестират значителни средства за изграждане на прегради и зони за пушачи и такива за непушачи.

Райчев определи намерението за тотална забрана с думите, че е „като тъпото решение за АЕЦ-а". Той изрази съмнения, че се прави, понеже някой еврокомисар искал да си набележи още една страна.

В дискусията се включиха представители на ресторантьорския бранш, които упрекнаха радетелите на забраната, че не използват възможностите за реклама, включително в заведенията.

По време на дискусията се повдигна и въпросът за отражението върху туризма и опасността от фалиране на заведения. Като опровержение на такива опасния кметът на Кюстендил посочи, че след въвеждане на забраната там, няма фалирали заведения. Бизнесът има затруднения, но заради кризата, отбеляза кметът Паунов и изтъкна, че в Кюстендил има 40% ръст на туризма.

Венелина Гочева, вицепрезидент на Издателския борд на Медийна група България холдинг разказа за себе си, че е полупушач, а по отношение на заведенията коментира, че пушачите би трябвало да се замислят за вредата на дима също и върху келнерите и хората в заведението.

По време на дискусията беше обърнато внимание и върху по-съществен проблем за страната от цигарения дим: „Корупцията е заплаха за България, а не пушенето".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини